נכתב ע"י עידו משעל: BA ביולוגיה, .B.Sc – הנדסה כימית, M.Sc.- הנדסת חומרים (טכניון) והומאופט קלאסי RCHom.
לא מעט יצא לי בקיץ האחרון לענות על שאלות של לקוחות ששאלו אותי האם יכול להיות שפיגמנטציה בעור הפנים שהופיעה להם קשורה לקרם הגנה שהם משתמשים בו, שאלה אינטואיטיבית פעמים רבות. לצערי התשובה הפשוטה היא כן.
אז איך כן? ומאיפה הביטחון, הרי כולנו משתמשים שנים רבות בחומרים שונים להגנה משמש, ומה פתאום שקרם הגנה משמש, שאמור למנוע פיגמנצטציה בעור והשפעות אחרות יגרום לפיגמנטציה?
אז נתחיל בהסבר של כמה מושגים קצרים:
הגנה מינרלית פיזית או הגנה כימית-אורגנית הבדלים ומשמעות
הגנה מינרלית-פיזית - מבוססת על שני חומרים המשמשים במזון ובקוסמטיקה מזה עשרות שנים רבות הכוללים את תחמוצת האבץ ותחמוצת הטיטניום שניהם חומרים קרמיים המאוד מאוד יציבים ונמצאים בטבע כמינרלים. החומרים האלו יוצרים כמעין חומה בין העור לשמש ומחזירים את השמש הפוגעת בחומה החוצה ובכך מונעים את הגעת הקרינה לעור ומונעים את כל הנזקים ששמש עלולה לעשות.
ההגנה הכימית-אורגנית - לעומת זאת מבוססת על מגוון של כ- 14 כימיקלים המוכרים להגנה משמש, היודעים לקלוט את אנרגיית השמש ולהתפרק, וכך למנוע את הפגיעה בעור. אבל כאשר חומרים אורגניים מתפרקים אנו לא שולטים לאיזה חומרים הם מתפרקים, כך שנוצרים מגוון חומרים בעקבות הפירוק על העור, כולל רדיקלים חופשיים וחומרים אחרים. חומרים אלו בהחלט פוגעים בעור ועלולים לגרום לפיגמנטציה ובעיות אחרות.
לא סתם באופן מפליא ה- FDA בעצמו הודיע בפברואר 2019 שהוא מכיר רק בחומרים המינרלים כולל את האבץ והטיטניום אוקסיד כחומרים בטוחים ויעילים להגנה משמש.
לגבי כל שאר הכימיקלים האורגניים - שניים מהם הוא פסל לחלוטין משימוש ואת השאר הוא לא יודע אם הם בטוחים ויעילים לשימוש ומבקש מידע בנושא.
במחקר המשך ה- FDA גם מצא שרוב הכימיקלים האורגניים הללו מגיעים למחזור הדם תוך כשעתיים-שלוש מרגע המריחה על העור, כך שבנוסף לבעיות על פני העור, פגמנטציה הם עלולים לגרום אלא גם בעיות במחזור הדם ועוד.
באיור למעלה ישנה הדגמה ברורה על ההבדל בפעילות החומרים הפיזיים-מינרליים והחומרים האורגניים להגנה משמש.
קרם הגנה מינרלי טבעי SPF50
קרם הגנה לפנים אנטי אייג’ינג SPF30
אז מה קשור רדיקלים חופשיים לפיגמנטציה בעור
אז זה כבר יותר פשוט. רדיקלים חופשיים הם חומרים שמגיבים עם כל דבר שהם מוצאים, יש להם הרבה כוח והם יכולים לפרק מולקולות וחומרים בגוף וליצור שלל תופעות בכללם תופעות כמו פיגמנטציה ובעיות עור אחרות.
במה כדאי להשתמש?
ברור שההמלצה גם שלנו וגם של ה- FDA להשתמש רק בהגנה מינרלית-פיזית המוכרת כבטוחה ויעילה לשימוש ולא במגון הכימיקלים הזולים יותר משמעותית אך שעלולים ליצור תופעות כפגמנטציה ועוד.
שימו לב גם כמובן לכך שהרבה פעמים שמים קצת חומרים פיזיים כדי לרשום אותם אבל גם חומרים אורגניים שהם עיקר הכמות ואז אנו מקבלים מוצר כאילו עם הגנה פיזית אבל למעשה עם הגנה אורגנית בעייתית.
כאשר אתם בוחרים את הקרם הגנה שלכם שימו לב כמובן גם לבחור קרם בלי חומרים משמרים ושאר הכימיקלים שקשורים ללא מעט בעיות בעצמם.
כאשר בוחרים קרם עם הגנה מינרלית-פיזית חשוב לא לבחור קרם על חומרי הגנה ננו- אלו חומרים החודרים את העור ובטיחותם לא ברורה מספיק, מעבר לכך שאז הם יורדים מהעור וחודרים פנימה ולא מגינים עליכם יותר וגם משפיעים בפנים הגוף.